10 augustus

Op 10 augustus 1973 zaten we met een vriendengroepje bij café Kisteman in Kloosterhaar. Ik ben 15 en Lucas 18 jaar, beiden single, de volgende dag niet meer. 11 augustus werd de dag die we daarna aanhielden als de eerste dag van onze relatie. Op 11 augustus 1986 gaan we trouwen, in Maastricht.
Op 10 augustus 2010 schrijft Lucas op zijn blog, tijdens onze fietsvakantie in Nederland, nadat ons tentje is opgezet: “Laat nu de regen maar komen. En dat gebeurt ook, maar veel naam mag het nog niet hebben. Wat wel komt is een sms-bericht dat Truus is overleden. Truus is de zus van zwager Bert, die op zijn beurt weer de partner is van Ria’s zus Hennie. Ze had al een tijdje alvleesklierkanker, een ziekte die heel wat verwoestender te werk gaat dan mijn Hodgkin. Truus heeft het nog relatief lang volgehouden, maar heeft zich nu toch moeten overgeven. Jammer. Ik had eigenlijk nog een afspraak met haar, namelijk dat we elkaar bij de volgende verjaardag weer zouden zien. Een kankerpatiëntenafspraak zeg maar. Truus zal de afspraak niet nakomen. Als we de afwas gedaan hebben begint het opnieuw te regenen. We gaan naar de herberg bij de entree van de camping voor een kopje koffie en als we daar zijn begint de regen er serieus werk van te maken. We nemen nog een kopje koffie en ook maar een biertje. We doen een spelletje Triviant en nemen nog een biertje. Het blijft regenen en we besluiten niet net zo lang door te drinken tot het droog is. We gaan er door. Nat en modderig duiken we in onze tent en vallen meteen in slaap. Om pas weer wakker te worden als het droog is.”
In augustus 2013 zijn we in Berlijn en maken daar op onze trouwdag deze foto.
Op 10 juli 2014 wordt Lucas met de gevreesde afstotingsziekte ‘Graft versus Host’in het ziekenhuis opgenomen. De stamceltransplantatie heeft Hodgkin verbannen. Nadat Graft eerst zijn darmen aanvalt, volgen nieren, hart en longen. Op 10 augustus gaat het niet langer, hij gaat naar de Intensive Care en wordt in slaap gebracht. Ik schrijf op dat hij rustig is en zegt dat het goed is, en over een paar dagen terugkomt. Het zijn zijn laatste woorden.

Dit vind je misschien ook leuk...