Tilburg

Sinds kort maak ik deel uit van een groepje reislustige (ex-)Hasselters. Op zaterdag 4 april was de bestemming Tilburg, en met een zeer select gezelschap, Dorry Laarakkers, Evelien Leusink en ik togen we op weg. Het Openbaar Vervoer werkte uitstekend mee. De verbindingen waren goed, we hadden geen last van dwarrelende bladeren, vallende takken of gestolen koperdraad. Om 8:11 vertrokken we uit Hasselt en 12 uur later waren we daar ook weer terug.
Na aankomst volgden we de bordjes naar De Pont. We dachten onderweg een kop koffie te kunnen nuttigen, maar dat zat er even niet in: 0-horeca. En zo stonden we om 10:55 uur voor De Pont. We moesten nog even geduld hebben, want net als de Fundatie in Zwolle ging ook dit museum om 11:00 uur open: een punt van aandacht voor de volgende ronde dus.
De Pont is een klein overzichtelijk museum waarin een groot deel van de ruimte wordt vrijgemaakt voor wisselende exposities en relatief weinig ruimte voor de eigen collectie. We namen alle tijd om de film- en videokunst van Isaac Julien en Emma van de Put op ons in te laten werken. Ik denk dat we alle drie nogal wel eens terugdenken aan de film over de vluchtelingenproblematiek rond de Middellandse Zee.

Het tweede doel was het Textielmuseum. En ook dat viel in goede aarde. Enerzijds is in deze voormalige textielfabriek ruimte voor exposities, anderzijds is er nog voldoende bedrijvigheid om daarmee enig beeld te krijgen van vervlogen tijden. Met hulp van de computer zijn de mogelijkheden voor ontwerpers nu schier onbeperkt. We zagen bijvoorbeeld de fabricage van linnengoed van een te openen – vijf sterren – hotel ‘W’ in Amsterdam.
De expositie ‘Figuratie; van Cobra tot Studio Job” toonde stoffen en objecten van (textiel) ontwerpers en kunstenaars zoals Corneille, M.C. Escher, Jongerius, Studio Job.

Voor de terugweg zouden opnieuw voor de wat saaie route kunnen kiezen, maar met enige aanwijzingen en een iPad vonden we een veel leukere weg terug. En vanwege het nog ontbrekende spoortunneltje trakteerden we ons zelf op een eigen Spoorzone- rondleiding.

We kregen echt het idee over een paar jaar nog eens naar Tilburg te moeten.

Dit vind je misschien ook leuk...