Bijzondere gasten

“Pssst……. hebt u wat valeriaan?”
Het is druk in mijn B&B. Voor de derde keer in één week is de logeerkamer boven ook bezet. Ik geef hem in gebruik wanneer gasten aangeven erg graag een kamer willen. Vaak hebben ze alles al langs gebeld, en kijken ze uit naar een ‘Ja, het is mogelijk’.
Vorige week kwam deze vraag voor het eerst. Er staat een bed klaar, rond. Ooit bij Ikea voor half geld gekocht, en voor iedere bezoeker verrassend. Ze zeggen dat het goed slaapt, ik heb het zelf nog nooit geprobeerd. Naast dit ronde bed is het een opslagplaats voor kampeerspullen, kussens en speelgoed. Het meeste weliswaar keurig in kasten opgeborgen. Maar een echte gastenkamer is het daarmee niet. Ook de badkamer is dan een dingetje. De gast moet dan gebruik maken van mijn badkamer. Iets waar ik zelf als gast helemaal niet hou. Ik ontdoe het dan ook van te persoonlijke spullen en haal nog even een doekje door de wastafel.
De gast van gisteren heeft daar weinig ook voor gehad. Denk ik. Hij kwam na achten, vanuit Zwolle, en met het pontje. Dat is bijzonder, omdat dit pontje maar tot zeven uur vaart. “Ik heb op de bel geslagen, nee heb je, ja kun je krijgen.” Gelukkig was Jakob zo aardig hem bij avond de Vecht over te zetten.
Bij mij aangekomen vroeg hij of hij gebruik kon maken van de keukentafel. Hij had brood, worst en noten mee. “Die walnoten heb ik verkregen bij een stalletje. Ik zei tegen het meisje wat er stond – ik wil ze wel kopen, maar dan wil ik wel uw toilet gebruiken – Ik moest zó nodig.” Terwijl hij nog aan het eten was, kwamen de andere gasten binnen. Brabantse dames, ze schoven gezellig aan.
De Belg bleef vertellen. Over zijn doel, de monniken op Schiermonnikoog. Hij had zijn auto geparkeerd bij een andere kerkelijke orde. Om hen tzt te bedanken had hij in Zutphen een boekwerkje gekocht over de heilige Lebuinis. Zijn plan was geweest om vanaf huis te fietsen, maar hij was nogal in een heftig en langdurig gesprek geraakt op de dag voor vertrek waardoor hij op de dag van vertrek uiteindelijk pas om vijf uur kon gaan.
De verhalen gingen door. Over zijn werk als conducteur in België, abdijbier, knooppunten.
Maar de gasten werden moe, en gingen om tien uur naar bed.
Zelf slaap ik nooit heel goed als ik gasten heb. Ik werd even wakker om 2 uur, en ging, met badjas aan, naar de wc. Even later werd op mijn deur geklopt. “Psst,…. bent u wakker? Ik kan de slaap niet vatten, hebt u misschien wat Valeriaan voor mij?” “Nee, dat heb ik niet. Blijf maar goed naar de sterren kijken, dan duurt de nacht lekker lang!”
Voor bijzondere gasten, als deze, heb ik een slot op mijn slaapkamerdeur laten maken. Bang ben ik nog nooit geweest. Maar genderneutraal denk ik niet.
Een echt rare, en uiteindelijk ook wat onaangename gast had ik een aantal weken geleden. De fiets op bijgaande foto is ook van hem. Hij had al aangekondigd met een verlengde en ietwat verbrede fiets te komen. Hij was afgeladen, als een zwerver. Dat was hij niet, maar wel bijzonder. Hij kon geen keuze maken. En geen tempo. Hij vroeg om toestemming om aan de keukentafel de route voor de volgende dag voor te bereiden. Omdat ik toch even weg moest was dat geen punt. Ik was om half tien terug, en hij zat er om half 12 nog! Hij was voortdurend met zakjes en bakjes in de weer. En met kaarten. Zijn doel voor de volgende dag was Nieuwleusen. ’s Avonds leek dat goed haalbaar. Maar ’s ochtends begon ik er aan te twijfelen. Hij vertrok pas om 12 uur. Van een vriendin hoorde ik later dat hij bij het 400 meter verderop gelegen Schotbalkenloodsje pauzeerde.
De ochtend had hij besteed aan het pakken en herpakken van zijn bagage. Een flinke plastic zak liet hij achter. Hoewel ik enerzijds begrip wilde hebben voor zijn handicap, heel veel gekkigheid is toch niet mijn ding. Merk ik.
Over dat afval vroeg ik of het alleen plastic was. “Nee er zit ook restafval tussen.” “Zou je dat er uit willen halen, we leveren hier gescheiden in.” “Ik zou dat kunnen doen, maar dan moet ik daarna binnen wel weer mijn handen wassen.”
Ik voorzag dat dit dan ook wel weer een half uur zou duren, en heb toen gezegd dit zelf te doen.
Met dit heerschap vergeleken was deze gast toch voornamelijk vermakelijk. Behalve dan vannacht even.

Dit vind je misschien ook leuk...