De geschiedenis van de route naar Santiago

Voor wie het weten wil.
“Rond de jaren 1000 Europa een lappendeken van talen en volkeren. Men streed om landbouwgebieden, elk volk achtte zich superieur, oorlog en veten beheersten het leven. Het Rijk van Karel de Grote omstreeks 800 was een eerste aanzet tot pacificatie, maar de weg naar dat ene Europa zou nog lang zijn.
De figuur Karel de Grote bleef eeuwenlang het symbool van verhoopte vrede.
Één van de middelen om de Europese eenheid en de verbroedering van volkeren en culturen te bevorderen was de pelgrima naar Compostela. De pelgrims, uit alle delen van Europa, op weg naar het heiligdom in Spanje, symboliseerden de Europeanen die zich tezamen inzetten voor hetbene doel: een welvarend en vredelievend werelddeel.
In alle grote Europese steden,ook in Leeuwarden en Harlingen, wezen Jakobsstraten in de richting van de stad ‘op het veld van de ster’.
De Europese gemeenschap heeft daarom de Jacobswegen uitgeroepen tot de eerste culturele route van Europa en stimuleert de ontwikkeling.
Uit 1124 stamt en geschrift waarin Karel de Grote in een droom zag een wt van sterren de Frieze Zee – de Noordzee – verbond met Galicië (er volgt nog een aanvulling over strafexpedities en aflaten, maar dat heb ik even niet bij de hand😉)

Dit vind je misschien ook leuk...