Hartekreet uit Griekenland

Jaren geleden was ik te gast bij een vriendin van een vriendin, Marjan Vermeer. Zij woonde toen al lang op Lesbos. Ze vraagt me nu haar brief te verspreiden.

Marjan woonde ‘boven’ in het dorp, 1.5 uur lopen, van het dorp Melinta waar ik een eenvoudige kamer aan het strand huurde. Ik keek uit op de groentetuin van de verhuurster. Vaak zag ik haar bezig gerechtjes te maken voor het naastgelegen restaurant. Op het strand waar ik toen zo graag was, komen nu dus vluchtelingen aan. De foto toont het interieur van toen ook al/nog een eenvoudig winkeltje.

Marjan mailt haar brief, met het verzoek dit te delen. Bij deze:

Omdat ik weet dat jullie allemaal een groot hart hebben en van Griekenland houden, stuur ik je deze brief. Er is heel veel geschreven de laatste maanden over de situatie in Griekenland (vooral veel onzin). Ik weet niet in hoeverre jullie dat gevolgd hebben, ikzelf heb, via internet, dagelijks bijna alle Nederlandse en Griekse kranten gelezen.

Het is onvoorstelbaar wat hier gebeurt, hoeveel angst en slapeloze nachten de mensen doormaken. Ik ook, ik maak het van dichtbij mee. Iedere dag!
Verschillende clienten van mij zijn ontslagen en hebben geen inkomen meer. Eén van hen is docente Engels aan een middelbare school, haar huis diende als onderpand voor de leningen van haar broer: zij wordt nu haar huis uitgezet omdat de nieuwe ‘akkoorden’ de banken de mogelijkheid geven om gemakkelijker tot uithuiszetting over te gaan.

Over een jaar staan veel huizen in de steden leeg omdat ze aan de banken toebehoren en leven de mensen op straat….
Stel je voor! En dit gebeurt in de Europese Unie!

Ja, er moet veel hervormd worden in Griekenland, maar dit is niet de goede weg. Het “medicijn” verergert de “kwaal”, dat doet het al jaren…! Generaties Grieken gaan verloren, de talentvolle jongeren vluchten naar het buitenland om te proberen aan een baan te komen, zodat ze geld naar huis kunnen sturen. Ze zijn een nieuwe generatie gastarbeiders…. De kinderen die hier nu in honger en armoede opgroeien zullen een grote wrok opbouwen tegen alles wat met ‘Europa’ te maken heeft.

Wat daarbij komt is de enorme toestroom van vluchtelingen.
Voor jullie die hier bij mij in retraite zijn geweest en in Melinta hebben gelogeerd: ook in Melinta en in Krifti komen geregeld boten met vluchtelingen aan! Het is hartverscheurend.
Als ik naar Plomari ga, zie ik ze op de weg lopen: jonge mannen, moeders met kleine kindjes. Moe, bang, hongerig, soms ziek..
Met eigen ogen heb ik gezien in wat voor mensonterende omstandigheden de vluchtelingen worden ‘opgevangen’ , er zijn geen matrassen, lakens of enige vorm van onderdak. Er is geen sanitair, geen schaduw, geen stoel om op te zitten. Een paar artsen van ‘Artsen zonder grenzen’ proberen enige nood te lenen en de kleding die door de Griekse bevolking wordt ingezameld, eerlijk te verdelen. De Griekse regering heeft geen cent om de vluchtelingen op te vangen en het werk van de artsen te ondersteunen: alle gemeentes moesten enige maanden geleden hun kasgeld overschrijven naar de Griekse Nationale Bank zodat de regering een deel van de schuld aan het IMF kon aflossen..
Het is onbeschrijflijk!

Hier in de dorpen zullen we wel te eten houden, de meeste mensen hebben nu een moestuintje (weet je nog de ‘oplossing’ van jullie PvdA minister Jette Kleinsma?!) en wat kippen, maar in de steden is het vreselijk wat er gebeurt. De afbraak gaat razendsnel.

In de Nederlandse media is maar met mondjesmaat geschreven over deze wantoestanden, daar overheerst toch de mening van “Wij willen ons geld terug” en van “Eigen schuld dikke bult”.
En Nederland is een van de hardliners in dit Europese wanbeleid, van deze moderne vorm van kolonialisme “Wij weten wat jullie moeten doen, wat goed is voor jullie (economie)” terwijl dagelijks het tegendeel zichtbaar is. We zijn hier in de laatste jaren uitgeknepen als citroenen en het heeft ons niets goeds gebracht, de economie is als een pudding in elkaar gezakt. En de nieuwe bezuinigingen zullen de genadeklap zijn, zowel humanitair als economisch.
De situatie is uitzichtloos.

De eerste van de rampzalige besparingen zijn inmiddels ONDER DWANG door het Griekse parlement aangenomen.
Daarmee is “Griekenland” , voorlopig althans, van de de Nederlandse voorpagina’s verdwenen , maar de ellende hier begint nu pas goed…

Wat kun je er aan doen? Ik weet het niet, maar ik denk dat je dit onder vrienden en bekenden kunt verspreiden, kunt helpen om de via de media de discussies levend te houden.
Want dit is niet een probleem van Griekenland alleen, maar van de hele Europese Unie. Het gaat over mededogen, over macht en machtsmisbruik, geld en geldmisbruik, over vrede en veiligheid. Over genade en solidariteit, over delen en verschillen accepteren.
Ik zou willen dat de Nederlandse en Europese politici zich langzaam maar zeker gaan schamen over de “deal” die ze Tsipras door de strot hebben geduwd, in plaats van trots te zijn
Ik zou willen dat ze hun mening dat dit de beste en enige oplossing is, zouden kunnen loslaten en zouden kunnen luisteren naar andere (zeer gerenomeerde) economen, die een heel andere visie hebben, nl. schuldkwijtschelding en investeringen zodat de Griekse economie weer kan gaan groeien en de Griekse mensen weer hoop en vertrouwen krijgen.
Uiteindelijk zou dat voor iedereen beter zijn en komt er méér kans dat Griekenland zijn schulden kan terugbetalen dan met de deal die er nú ligt.
Je kunt ook SOS kinderdorpen, die werkelijk enorm goed werk doen, financieel ondersteunen en ook ‘Artsen zonder grenzen’die proberen te helpen om de eindelozen stroom vluchtelingen op te vangen. Zoek ze op internet en doneer asjeblieft, want een volk in grote, uitzichtloze armoede kan ‘rare sprongen maken’.
HELP ASJEBLIEFT OM GRIEKENLAND EN EUROPA VEILIG EN HUMAAN TE HOUDEN…!

lieve groet,
Marjan

Dit vind je misschien ook leuk...