Herman Kip

Zo nu en dan gaan we met een groepje (voormalige) Hasselters op pad. Met deze Van Hasselts waren we onlangs op bezoek bij een mini-museum in Zutphen. Het is een voormalige stadsboerderij van de familie Kip in De Hoven, aan de overzijde van de IJssel. Er hoort een mooi verhaal bij.
Zoon Herman Kip woonde levenslang in zijn ouderlijk huis. Na de dood van zijn ouders sloeg hij aan het schilderen. Hij maakte in naïef primitieve stijl schilderingen op alles wat maar beschilderbaar was: emmers, kolenkitten, vazen, kastdeuren. Veel is er over hem niet bekend, hij leefde tot aan zijn dood in 2006 als een kluizenaar. In de boerderij, zonder stromend water en riool, op een bed van stro. Aan de weinige mensen met wie hij contact had, maakte hij duidelijk dat hij graag wilde dat na zijn dood de boerderij en de verzameling in tact bleef. Vlak voor zijn dood zegde de gemeente Zutphen toe de boerderij als schenking te zullen aanvaarden en te zullen bewaren voor het nageslacht.
Hij schilderde schapen, bloemen, pauwen maar ook Bijbelse taferelen en beelden van concentratiekampen. En op alles zette hij met koeienletters -H.KIP.-
Het huis, en het erf wordt op fantastische wijze onderhouden door een groep vrijwilligers. De rondgang in het museum kun je laten voorafgaan door een toelichtende video.
Op de foto het huis met wasketels. Aanvankelijk waren deze ook prachtig beschilderd, maar omdat deze zeer geliefd, dus vaak gestolen werden, schilderde Herman ze grijs. Zo was hij ook dan weer.

Dit vind je misschien ook leuk...