Klibansky

Bij Jinek was Joseph Klibansky te gast. In de Fundatie heeft hij zijn eerste museale solotentoonstelling.

Zijn schilderijen van futuristische stadsgezichten zijn samengesteld uit honderden foto’s, overschilderd met felle kleuren en aangevuld met beelden van panda’s en vlinders. Zijn nieuwere werk bestaat uit grote beelden. Groot en van glimmend brons.

Een kunstenaar, die zich geen kunstenaar noemt. Maar een artiest die voor een exclusief Zwitsers horlogewerk werkt, en voor Disney. Kunst en commercie gaat volgens hem uitstekend samen. Hij is opgegroeid in Zuid Afrika, in Nederland studeerde hij business school. Of hij daarna nog naar een kunstacademie bezocht, heb ik nog niet kunnen vinden.

Hij heeft een winkel in de P.C. Hooftstraat, in Amsterdam. Hij werkt nauw met zijn familie samen, maar daarnaast is er nog een heel team van vijftig mensen. Klibansky wil tot de wereldtop behoren. “Als je wilt opereren op deze schaal, kun je dat gewoon niet in je eentje doen”, legt hij uit. “Daar heb je een team voor nodig. Mensen van buiten de kunstwereld begrijpen dat niet altijd”, merkt Klibansky op. “Zij verwachten dat een kunstenaar zijn werk helemaal zelf maakt. Maar een architect is geen metselaar”, zegt hij. “Het gaat mij erom dat de exacte visie zoals de kunstenaar die in zijn hoofd heeft, werkelijkheid wordt. Ik bepaal alle details, maar ik heb gelukkig een heel team dat bijvoorbeeld de beelden giet en afwerkt.”

Deze commerciële insteek was wellicht mijn weerzin. Maar ik vond het mooi om te zien. En interessant om over na te denken.

Dit vind je misschien ook leuk...