Laon

Laon is een mooie stad. Op zaterdag was ik geëindigd op de camping in de benedenstad, het was te laat voor een bezoek aan de bovenstad. Daarbij zou ik dan ook nog een kwartier moeten klimmen. Wat me trok was die immense kathedraal die al van verre te zien is. Ik besloot een dagje te blijven. Al op tijd was ik ‘boven’, ik dwaalde wat door de smalle stille straatjes, en ging de kathedraalin juist voordat de klokken gingen beieren. Ik besloot de mis bij te wonen. Ik ging wat achterin in zitten, zodat ik nog onopgemerkt, haast, weg zou kunnen, voor het geval het me te erg werd.
Het liep aardig vol, met losjes geklede kerkgangers: niemand in lak. Ook de priester mengde zich tussen het volk. Herkenbaar aan zijn boordje, maar nog gewoon in een soort van buitensportbroek. Er werd uitgebreid begroet, gekust, microfoons getest. Maar uiteindelijk begon het orgel, een dirigente liet ons het eerste lied uit het liedboek zingen, de priester kwam met zijn gevolg binnen. Mooi. Wat volgde was een dienst, vergelijkbaar met de onze. Het verschil, met wat ik nog weet, is dat er veel meer interactie was. Meer vraag en antwoord.
Mijn Frans is te slecht om er iets van natte kunnen vertellen, maar het kwam mij als ‘luchtig’ over. Er werd soms lichtelijk gelachen.
Na afloop trof ik een Brussels gezin, Nederlands van origine. Zij bevestigden dat het een vrijzinnige preek was. “Priesters in grote steden zijn vaak goed. Zij trekken ook vaak weer jong publiek aan.”
De orgelmuziek was mooi, het licht in de kerk prachtig. Ik had alle tijd om de indrukken op mijn in te laten werken.

Dit vind je misschien ook leuk...