Natuurwerkdag

In Engeland is het al jarenlang mogelijk om in de natuur begraven te worden, daar zijn inmiddels 300 natuurbegraafplaatsen. In Nederland hebben een aantal enthousiastelingen elkaar gevonden en samen met Natuurmonumenten is men aan de slag gegaan. Heidepol is sinds 2012 de eerste officeële natuurbegraafplaats die aan alle gestelde eisen voldoet. Er wordt hard gewerkt om in de komende jaren meer natuurbegraafplaatsen verspreid over Nederland te openen.
Ik ging naar de natuurwerkdag om te helpen met noodzakelijk onderhoud. Ik was er met 65 anderen. Medewerkers van de de stichting Natuurbegraven en Heidepol, mensen die al een graf hadden gekocht of partners van overledenen, zoals ik.
Een bont gezelschap. Na de koffie gingen we met scheppen, scharen en handschoenen aan de slag. Met een groepje van tien hadden wij als taak de entree van bramen te ontdoen. Ondertussen had ik de mooie gesprekken. Met een mevrouw die voor zichzelf al een graf had gekocht, en gedacht had op deze dag dat stuk te gaan onderdhouden: “Ik dacht als mijn toekomstige buren er ook zijn, dan kan ik daar alvast mee kennismaken.” Een verse weduwe die vol blijheid met haar dochter aan de slag was. En een treurende mevrouw voor wie het leven haast niet meer te doen was, maar uit deze een ochtend bramenrukken toch voldoening haalde. Ik heb de meeste tijd gewerkt met een P.R. dame van de stichting. Met haar gepraat over onze keus voor deze begraafplaats en de negatieve publiciteit en verzet bij de ontwikkeling van nieuwe terrreinen.
En een tijdlang met de grote directueur van deze club, Roy van Boekel.
De ochtend eindigde met een goed georganiseerde lunch. Ze hadden de ontvangstruimte mooi met zitjes en kaarsjes ingericht. Gevoel voor sfeer hebben ze wel…… Goeie marketing.
Natuurlijk ben ik vooraf, tussendoor en na afloop ook bij het graf van Lucas geweest. Het geeft me zo’n goed gevoel dat we zijn lichaam hier hebben achtergelaten. Terug naar de natuur. Weliswaar ver van huis, maar evenzo goed altijd dichtbij.

Dit vind je misschien ook leuk...