Op eigen kracht

Het loopt storm met ‘Vrienden op de Fiets’. Haast dagelijks heb ik gasten, en moet ik daarnaast meermalen per week ‘nee’ verkopen. De meesten zijn leuk, tot heel leuk. Vaak krijg ik uitnodigingen om ook ben hen te komen logeren, ook al zijn ze formeel geen gastadres. Leuk, leuk.
Een keerzijde van al die overnachtingen is dat ik voortdurend bedden aan het verschonen ben. Inmiddels kan ik dit razendsnel, en met een beetje hulp van het weer kunnen de lakens er ’s avonds zo weer op.
Maar vandaag had ik andersoortige gasten. Ze verschenen met een auto, met op het rek twee elektrische fietsen. Ook dat nog. Hij met een koffertje, zij met en beautycase.
Haar eerste opmerking was dat de naast gelegen boerderij detoneerde in het landschap. Ook al kon ik haar daarin niet ongelijk geven, de toon was daarmee wel gezet. Maar eigenlijk vooraf al. Bij het reserveren had ze gevraagd of ze wel een eigen toilet hadden. Nee dus, maar wel een eigen badkamer.
“Hoe woont uw eigenlijk?” was haar tweede vraag. Ik antwoordde met “Wonderschoon”. Bij aankomst moest ze dat ook beamen.
De tweede klacht was het slechte weer. Ze hadden wat in Zwolle willen fietsen, maar daarvoor was het toch te slecht. Ook om die reden hadden ze de Fundatie bezocht. “Wat een lelijk museum is dat toch!” Buiten dat ik de opbouw wel mooi vind, moest ik haar daarin eigenlijk gelijk geven. Maar dat deed ik niet. ’s Avonds vertrokken ze voor een maaltijd naar Hasselt, met de auto, want het miezerde. Vanochtend waren ze tevreden, ze hadden heerlijk geslapen, de douche was fijn en het ontbijt uitstekend.

Na hun vertrek vroeg ik mij af, waarom ik dit geen leuke gasten vond. Het was voornamelijk toch vanwege die auto.
Het gidsje van ‘Vrienden op de Fiets’ geeft aan dat de overnachtingsadressen bestemd zijn voor mensen die op eigen spierkracht reizen. En zo moet het ook. Als gasten hier vermoeid en bezweet aankomen, vind ik het leuk mij voor hen in te spannen. De gezamenlijke interesse voor fietsen en wandelen zorgt daarnaast voor de eerste aanknopingspunten van een gesprek.
Een spotgoedkoop bedje bieden aan een paar luiwammesen voelt niet goed. En helemaal niet als ze dan ook nog klagen over het weer.
Dat doet ons soort mensen niet.

Dit vind je misschien ook leuk...