Opruimen voor je doodgaat

In een tijd waarin veel mensen hun huis weer vullen met Sinterklaascadeaus heb ik mijn auto volgeladen met spullen voor de kringloop. Dat gaf me zo’n goed gevoel dat ik mezelf beloonde met een bezoekje aan boekhandel Waanders. Ik had nog boekenbonnen, dus dat voelde extra goed. Mijn koopdrang heb ik kunnen beperken tot één boekje, ‘Opruimen voor je doodgaat’. Een boekje met als ondertitel ‘de edele Zweedse kunst van döstädning’, door de Zweedse kunstenaar Margareta Magnusson.
Niet omdat ik denk al snel dood te gaan, maar het heeft te maken met het mijn leven. Het huis is gevuld met spullen die ook van Lucas waren. Voorzichtig begin ik me te ontdoen van zijn spullen waar ik niks mee heb. Het opruimen van de schuur was niet moeilijk, ook kleren die ik niet zo mooi vond, doe ik gemakkelijk weg. En wat weinig ruimte vraagt, mag nog heel lang blijven. Ook foto’s en brieven bewaar ik. Die nemen niet veel plaats in, en wanneer je daar mee begint schiet het niet op.
Maar zo nu en dan haal ik een kast leeg en bedenk me per voorwerp “Word ik hier gelukkig van?”
Dit Zweedse boekje is natuurlijk niet het eerste boek over opruimen. Maar dit is een kleintje, het leest fijn en is prettig positief.
Lenen mag.

Dit vind je misschien ook leuk...