Pitabroodjes en blini’s

Pitabroodjes en blini’s kun je in haast iedere supermarkt kopen, en ze kosten geen drol. In het kader van: een mens-moet-toch-wat-doen-met-zijn-tijd heb ik ze zelf gemaakt. In twee rondes, waarbij de tweede ronde beter was dan de eerste, ik leg straks uit waarom.

Voor Blini’s heb je nodig:
1 theelepel droge gist
lepeltje suiker
125 l. melk
120 gr. bloem
(baksoda)
snufje zout
1 ei
In sommige recepten wordt ook ‘slagroom’ genoemd. Ik heb dat niet gedaan, maar in plaats daarvan verse melk van de buurboer gehaald, romig dus.
Bij de eerste ronde had ik alles, onnadenkend, in de beslagkom gedaan. Ze waren gelukt, maar een beetje massief.
In de tweede ronde waren ze veel beter. Daarvoor heb ik eerst de suiker, gist en een deel van de melk gemengd, zodat de gist goed werd opgenomen. Daarna bloem, de overige melk en de eidooier erbij. Lekker mixen, en dan even (kwartiertje) onder een doek laten rusten. Wat wellicht ook geholpen heeft, is de toevoeging van baksoda. Dat klinkt een beetje vies, maar dat ingredi├źnt geeft lucht.
In een schone beslagkom, met fris gewassen mixerkloppers het eiwit stijfkloppen, dit door het iets gerezen beslag spatelen.
Een koekenpan wat boter laten smelten, en ze in kleine porties bakken.

Voor de Pitabroodjes heb je nodig:
210 cc water, 1 theelepel gist, 1 theelepel suiker: mengen
Toevoegen: 350 gr. bloem en 1.5 theelepel zout.
Je moet dit kneden op een bebloemd aanrecht. Net zo lang totdat het van je handen loslaat. Daarna maak je er (12) bolletjes van, die je op een met olie ingevet stukje folie 10 min. laat rusten. Je dekt ze ook met folie toe – dan gaat het een beetje broeien.

Voor de eerste ronde heb ik gedaan, zoals hiervoor beschreven. Voor de tweede ronde heb ik de broodmachine gebruikt. Zo’n apparaat is geduldiger dan ik. Wanneer je het instelt op ‘deeg’ kneedt het 10 min. en gaat daarna in ruststand. Ik haalde na 10 min. rust het deeg er uit, en vormde daarna de bolletjes zoals hiervoor beschreven staat.
Je bakt ze op 230 gr. Na ca 7 minuten beginnen ze te bollen, wacht even tot ze net niet gaan kleuren, en haal ze er dan uit. Om ze zacht te houden is het van belang ze meteen, warm, in plastic te verpakken. Na het openknippen heb ik dat gedaan.
Ik ga ze vullen met sla, knoflook-yoghurt/mayonaise. En met shoarmakruiden gekruid lam. Wederom van de buurboer.

Voor de blini’s heb ik twee toppings:
– laagje geitenkaas, met daarop gekarameliseerde rode ui (ui, beetje suiker, balsamico azijn en balsamico creme zachtjes bakken)
– (gerookte) zalm vermengd met mierikswortel, met een streepje ansjovis en een kappertje er op

Dit alles eet ik dit jaar nog op. Met hulp weliswaar ­čśë

Dit vind je misschien ook leuk...