’s Heerenberg

De dag begint met de ervaring dat Hoch Elten echt ‘hoch’ is. Poei! We lopen door naar ’s Heerenberg, en verbazen ons erover dat het eerste wat ons te binnen schiet ‘Gouden Handen’ is. We lezen dat hier, in een klooster, tot in 1999 ‘het grootste creativiteitscentrum voor amateurs ter wereld’ gevestigd was.
We bekijken van alle kanten het prachtige Huis Bergh, het grootste en best onderhouden burcht van Nederland. We maken er geen foto van, wel van de schaapjes die er achter liggen.
In Zeddam bezoeken we een rosmolen. Het ros is er zojuist mee opgehouden, maar zijn geur hangt er nog. De er tegenover liggende molen is van een afwijkend soort, en érg oud. Maar het draait nog. Mooi.
Het laatste deel van de route is even niet mooi: zeer heftig herverkavelend in de jaren ’60. Een verbetering van de landbouwkundige situatie, maar door het verdwijnen van houtwallen en heggen voor het landschap desastreus.
Wie weet wordt hier ooit weer ‘nieuwe natuur’ gerealiseerd.
Opvallend was vandaag de drukte op ons pad: normaliter komen we op het Noaberpad niemand tegen, maar het gedeeltelijk samenvallen met het veel bewandelde Pieterpad is hiervoor wellicht de verklaring.
Ruim voor donker zijn we thuis, en brouwen een lekker potje chinees op onze brandertjes. (8-8-15)

Dit vind je misschien ook leuk...