Santiago aan het wad

Een tocht van 1.5 dag, met veel hoogtepunten. De route bóven Ossenzijl bijvoorbeeld. Niet ver weg, maar er toch nog niet geweest. Water en groen,zonder hektiek. Het slapen in een kerkje was bijzonder, hoewel ik toch mijn eigen tentje prefereer.
Jorwerd lag niet op de route, maar ik ging er voor om. Het kerkje was open, er was ’s ochtends een bijeenkomst geweest, men is er bezig een woongemeenschap / retraitecentrum te beginnen.
Het kerkje was van buiten én binnen prachtig. Mij werd naar mijn reisdoel gevraagd en toen ik zei dat ik de volgende dag mee zou doen aan de Santiago aan het wad viering, werd mij een mooi gedicht voorgelezen.
Sint Jacobiparochie, en het festival aan het wad was een bijzonder gebeuren. Honderden ‘pelgrims’ die elkaar veelal al kenden, maar ik voelde mij niet buitengesloten.
Er werd met een wierookvat geslingerd, zoals in Santiago, er was een vesperdienst, een processie, met ezel, naar het wad, een wandeling met gids op het wad, een sterrenlezing: ik heb alles gemist, omdat ik steeds even wat anders deed, net te laat was, of er toch even geen zin in had.
Maar ik vond het fijn er (bij) te zijn, ’s ochtends ben ik nog even terug gegaan om in alle stilte mijn steentje op het wad achter te laten.

Dit vind je misschien ook leuk...