Stammtisch

Zo dichtbij, en soms zo anders: Duitsland.
Onlangs was ik met Gerrie drie dagen in Vreden. We gingen op zaterdagavond voor een maaltijd de deur uit. Even voor achten betraden we een nagenoeg leeg restaurant. Of er plaats voor ons was. Nou dat was lastig, vanavond was het Stammtisch. Wanneer er na achten nog tafels leeg waren, dan zouden we daar kunnen gaan zitten. Of aan een tafel in een hoekje.
Een wat vreemd antwoord, maar dat hoekje vonden we eigenlijk best wel leuk: zicht op de bar, de entree en de tafels. En deze vulden zich geleidelijk. Met vrouwen en mannen, maar niet gemengd. Ook omdat we van ons hotel hoorden dat er die avond “Freundegruppen”zouden komen, kregen we het vermoeden dat hier ook zo iets zou spelen.
We deden navraag, en het was zo. In Vreden geldt de derde avond als de avond voor de Stammtisch. Vriendengroepen reserveren in hun café of restaurant een tafel, en gaan daar samen aan de borrel. Vrouwen en mannen gescheiden. Getrouwd, gescheiden of anderszins alleenstaand: alles door elkaar.
Het schijnt een vrij algemeen Duits gebruik te zijn. In het verleden bedoeld voor notabelen, nu een manier voor iedereen om zich één keer per maand te vermaken met de vriendengroep. Zonder de eventuele partner.
Nooit van gehoord. Wie wel?

Dit vind je misschien ook leuk...