Tegenstellingen in Malaga

Na vandaag is de helft van de vakantie voorbij. Niet bekend is
of de tweede helft de eerste zal overtreffen. Maar dat hoeft ook niet. Het lijkt er op dat de stad Malaga een goede keus is geweest.
We verblijven in de oude binnenstad. Het is bijzonder om te zien dat alle straten om ons heen zijn geplaveid met marmer. Alsof je in een mooie badkamer woont.
’s Ochtends horen we de bevoorrading van de winkels. Plastic kratten worden over het plaveisel geschoven, auto’s komen hier niet. Publiek haast zich naar het werk of café’s voor een eerste koffie. Met de jassen hoog dichtgeknoopt, soms nog met handschoenen aan. De hoge huizen maken het de zon niet mogelijk haar werk te doen. Het zal nu, 9 uur, nog een tijdje duren tot de eerste toeristen met hun blote benen verschijnen.
Aan het strand, hier 1000 meter vandaan, is straks de sfeer heel anders. Strandtentjes zijn open, visjes worden op grote barbecues, in de vorm van vissersboten, geroosterd. Er wordt voorzichtig gezond, en nog voorzichtiger gezwommen.
Ik kon het ook niet laten, het water is koud, maar desondanks is zeewater te aantrekkelijk om te negeren. Ik heb 10 heerlijke minuten in de golven gezwommen. Over een paar dagen misschien weer. Er wordt nu wat bewolking en regen voorspeld, maar daarna kan het weer: met een fietsje langs de kust, richting Torremolinos. Daar waar je niet gezien wilt worden, maar waar het vast ook aangenaam is.
Aangenaam was ook het bezoek aan museum Centre Pompidou Málaga. Niet heel groot, maar met boeiend materiaal. Een kleine expositie van dode vogeltjes. Volgens de toelichting zouden het spreeuwen moeten zijn, het leken mij dode musjes. Ze lagen in bad, op hun rug, of zaten op een fietsjes. Veelal met gebreide sjaaltjes om of met jasjes aan. Heel vervreemdend.
Indrukwekkend was een korte video van een naakte vrouw op het strand in Tel Aviv. Ze beweegt haar lichaam ritmisch om daarmee een hoelahoep van prikkeldraad om haar taille te laten bewegen. Ze heeft dit lange tijd moeten doen. Haar huid zit vol met schrammen, is wat bebloed. Een mooi lichaam, in schril contrast met de werkelijkheid van afscheidingen van prikkeldraad.
Marmer en bedelaars, kou in de ochtend en zon op het strand.
Straks gaan we een berg op om een Moors paleis te bezoeken. We kunnen nog alle kanten op.

Dit vind je misschien ook leuk...