Uitvaart

Vandaag had ik bezoek. Ariënne Kenter, van Meander Uitvaartbegeleidng kwam langs. Ze kwam om de 309 foto’s te bekijken die buurvrouw Ciel en zwager Bert tijdens de begrafenis hadden gemaakt. Normaliter doe ik dit mijn bezoek niet aan, maar zij wilde ze graag allemaal zien.
Een paar weken geleden had ik ook bezoek. Van iemand die nog steeds onder de indruk was van de uitvaart en zich afvroeg hoe we dat toch zo mooi hadden kunnen vormgeven. Ik heb toen gezegd dat ik vooraf volstrekt geen duidelijk beeld had, en dat we maar wat gedaan hadden.
Na zijn vertrek dacht ik over deze woorden na, en bedacht me dat dit onzin was.
Ooit heb ik een opleiding tot uitvaartbegeleider gedaan. Tijdens die opleiding realiseerde ik me dat dit, ondanks de vele mooie aspecten, toch geen beroep voor mij zou zijn. Maar mede door de boekjes ‘Zand erover?’ van Marjan Sax e.a. en ‘Tijd voor de dood’, van Marjon Klaassen had ik al wel vaker over begraven nagedacht. Deels wist ik wat ik wilde: zelf (de kinderen) aangifte van overlijden bij de gemeente doen, geen handengeschud voorafgaand aan de bijeenkomst, na afloop niet in de rij voor condoleances, live-muziek, zelfgebakken cake en goede wijn. En een goede uitvaartbegeleider.
Meteen na Lucas’ overlijden hanteerden we een schriftje voor invallen, aandachtspunten, wensen.
Om mij heen schakelde ik alles en iedereen in: de dochter van vrienden speelde harp, een vriend verzorgde de bloemen voor op het graf, de buurvrouw kuiste de voortuin, er werd voor ons gekookt, tijdens de condelancemomenten was er koffie en ontvingen Simone en Maarten de gasten, collega’s deden de catering voor de honderden gasten, vrienden bakten cakes en lay-outen het programmaboekje, de gemeente zorgde ervoor dat we zonder tegenliggers over de Stenendijk konden rijden. Wijn werd ingekocht, hapjes gemaakt en foto’s genomen: nergens had ik omkijken naar. Ariënne kwam alle dagen langs om de volgende stap door te spreken. Ik kon mijn ideeën opperen, zij had de regie.
Dat de zon ging schijnen was een cadeautje.

Dit vind je misschien ook leuk...