Koningsdag

Eigenlijk vind ik het van mijzelf vreemd dat ik naar Koningsdag in Zwolle ben geweest. Zo ben ik niet opgevoed, het zit niet in mijn genen, naar mijn gevoel ging Koninginnedag aan Ebbenbroek en Kloosterhaar voorbij. Maar sinds de verhuizing naar Hasselt op mijn 23ste werd alles anders. Als ‘hoofd ener school’ stond ik trouw met mijn gevolg de Koningin toe te zingen, nou ja de vervangers daarvan, de burgemeester of wethouder. Nadat ik van die taak ontheven was, was het de beurt aan Lucas: hij moest het bordes op. Een beetje zielig vond ik dat meestal wel, maar hij kwam altijd met vrolijke verhalen thuis. En met een ferm boeket, wat dan weer subiet in het kleinste kamertje van het huis werd geplaatst. In 2014 was ik met Lucas in het VUmc, en nam de kans waar om Koningsdag in Amstelveen live mee te maken.

Vandaag zou ik thuis kunnen blijven. Maar omdat collega Tineke nauw bij de voorbereidingen was betrokken was, werd ik toch eigenlijk wel nieuwsgierig. Ik vond het dan ook oprecht jammer dat de weersvoorspellingen zo slecht waren: ik had geen zin in een nat pak. Luisterend naar de radio vannacht echter raakte ik er van overtuigd dat geen mens naar Zwolle zou gaan. En dat zou toch wel erg zielig voor de organisatie zijn. Ik begon te twijfelen, en toen de buienradar veel blauws lieten zien, koos ik er voor burgemeester Meijer en collega Tineke te gaan steunen.
Ik vertrok bijtijds, voor mijn fiets was volop plaats aan de rand van het centrum, en gewapend met telefoon en regencape ging ik richting de hekken. De grote markt was al veel te vol, maar aan het eind van de Melkmarkt was er nog plek genoeg. Het grote wachten kon beginnen. “Ik lijk wel gek”, dacht ik soms even. Maar net als in Amstelveen raak je met de andere wachtenden in gesprek. Achter mij was een moeder met kind gaan staan. Zij zagen uiteraard niets: hadden ze maar vroeger moeten komen. Maar ik maakte een afspraakje, zodra het Gevolg naderde zou ik mijn plekje aan het hek aan haar afstaan zodat zij Amalia, haar vader en oom de hand kon schudden.

Dit vind je misschien ook leuk...