Warm en Ziek

We beginnen de dag met het wegbrengen van de auto naar het eindpunt, we passeren gehuchtjes met namen als Ziek en Warm, en parkeren bij een openluchttheater, gemakkelijk traceerbaar. De route eindigt daar weliswaar niet precies, maar op ca. 500 meter daar vandaan, bij huize Hardenberg, in Duitsland. Dit detail lijkt ons niet onoverkomelijk.
De wandeling begint met een lelijk stukje boerenland, maar omdat we weten dat we in Wilma’s Etten op de koffie kunnen, is het draaglijk. We lopen langs de Oude IJssel, in Duitsland Issel geheten, precies zoals wij het ook uitspreken.
We passeren de oude ijzergieterij Dru in Ulft, veel te mooi om er zo maar aan voorbij te lopen. Het is getransformeerd tot cultuurfabriek. http://www.drucultuurfabriek.nl/home
Terwijl op een andere plek nog de Dru kachels worden gefabriceerd (niet meer die oranje-rode pannen), is hier plaats voor bibliotheek, theater, muziekschool, Turks centrum, restaurant. De gemeenteraad vergadert er, er is een radiostudio, er wordt gewoond. We vinden het zo mooi dat we er de volgende dag terugkomen om te eten.
Het eindpunt van de wandeling is een mooie boerderij met de naam Hardenberg. In de entreepoort zit een bronzen paard gemetseld. Zonder poten. Maar omdat deze ook afwezig zijn bij andere ingang/uitgang, zal dit wel bij het ontwerp horen.
De weg naar de auto, hoe kort ook, valt nog niet mee. Een pad, wat volgens de GPS, in de goede richting loopt, is een verboden pad. We kiezen een graspad langs een sloot. Misschien ook niet openbaar toegankelijk, maar we wagen het er op. De GPS geeft aan dat we ons in de goede richting begeven, maar tegelijkertijd blijft een sloot ons scheiden van ons doel. Er doorheen is niet echt aantrekkelijk: bruin drabbig (ijzer?) water, steile oevers. Maar dan duikt er een brug op, of de restanten er van. We nemen de gok, en gaan. Eén voor één. Als ware helden vervolgen we, met GPS, ons pad. En als we uiteindelijk na het overbruggen van een laatste bergje de auto zien staan, voelen we ons apetrots. (9-8)

Dit vind je misschien ook leuk...