Wijn

“Het leven is te kort om slechte wijn te drinken.” Lucas zei dit vaak als we een lekkere wijn openden. Toen ik nog maar 15 jaar was, leerde ik Lucas en de drankcultuur van Kloosterhaar kennen.
Ik moest flink oefenen om mee te kunnen; ik was matig succesvol. Een berichtje gisteren via de RTV-Oost-app over de afsluiting van de grensovergang bij Balderhaar deed me denken aan de drinkgelagen op zondag. We gingen dan te fiets, maar soms ook op bromfietsen betreffende grensovergang over. Het was illegaal, de slagboom was dicht, daarom des te leuker. Kegelen bij Roolfs Jan of ergens anders gewoon bier drinken. Eens reed Lucas in volle vaart op de slagboom af. Door allert op zijn “bukken!” te reageren kwamen we ook daar weer heelhuids onderdoor. Zonder grote brokken te veroorzaken hebben we ook deze tijd doorstaan, en met de jaren verdwenen de meeste wilde haren, en raakten deze drinkgelagen uit.
En we gingen over op wijn. Niet van de één op de andere dag, maar zo geleidelijk aan. De grote omslag kwam door een wijncursus van Lucas in Hasselt, bj de befaamde Jilles Douwes. Met name op zaterdagavond ging het openen van een fles wijn met heel wat rituelen gepaard: het op temperatuur brengen, openen, ruiken, walsen, slurpen, niets bleef me bespaard.
Totdat ik ook die cursus ging doen, en er ook lol in kreeg. Een lekkere wijn uitproberen werd een leuke hobby. Lucas stroopte de supermarkten af, ging wijn bestellen. Eerst bij het Wijnhuis, later ook bij Therese en Astrid, maar de grootste vinding was wijnkoperij Mondovino in Zwolle. Een ontzettend leuk bedrijf, met erg aardige eigenaars: de liefde voor hun vak spat van hen af.
Met Lucas dood was mijn lol er behoorlijk af. Wijn kiezen en kopen was iets van Lucas, en nu moet ik dit zelf regelen.
Maar onlangs ben ik zelf maar eens weer naar die winkel geweest. Ik koos een voor mij onbekende ‘Walvisch – Kaapse Wit’, uit Zuid Afrika.
Van alcohol word je dik, en wjn zal zeker ook niet gezond zijn. Maar lekker is het wel.
En het leven is te kort om slechte wijn te drinken.

Dit vind je misschien ook leuk...