Worteltaart

Als géén taartliefhebber is iedere verjaardag toch weer een uitdaging. Want eigenlijk vind ik wel dat bij een verjaardag een taart hoort. En ook nog zelfgebakken. Om op het werk, in het college van B&W, te kunnen trakteren bakte ik eens voor Lucas een worteltaart met de afspraak dat hij pas nádat de bordjes leeg waren, mocht melden dat het worteltaart was. Het was een groot succes. Vandaag daarom ook maar worteltaart gebakken.

Ingrediënten

  • 150 g walnoten (of pecannoten)download
  • 100 g roomboter, gesmolten
  • 200 ml milde olijfolie
  • 300 g basterdsuiker
  • 4 grote eieren, gesplitst
  • 300 g worteljulienne
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 250 g verse roomkaas
  • 1 dl slagroom
  • springvorm (doorsnede 24 cm), ingevet

Bereiden

Oven voorverwarmen op 150 °C. Tweederde van walnoten (in keukenmachine) in kleine stukjes hakken en in droge koekenpan goudbruin roosteren. In kom boter, olie en 250 g suiker tot romig mengsel kloppen. Eierdooiers erdoor kloppen en wortel, zelfrijzend bakmeel, koekkruiden en gemalen walnoten erdoor scheppen. In kom eiwitten stijf kloppen en door beslag spatelen. Beslag overdoen in met bakmeel bestoven vorm en bovenkant gladstrijken. Taart in oven ca. 45 min. bakken. Oventemperatuur verhogen naar 175 °C en taart in nog ca. 30 min. gaar en lichtbruin bakken. (Taart afdekken met aluminiumfolie als bovenkant te donker wordt.) Intussen roomkaas, rest van suiker en slagroom goed door elkaar kloppen tot romig mengsel. Taart uit oven nemen en laten afkoelen. Afgekoelde taart dik bestrijken met roomkaasmengsel. Garneren met rest van walnoten.

Dit vind je misschien ook leuk...