Zorg voor ziek kind

Het bezoek aan Stockholm was extra leuk omdat we onze nicht Karen en haar gezin bezochten. Er was veel te delen en te bespreken. En om over te verwonderen. Hun oudste kind, zes jaar, gaat sinds kort naar school. Een school met heel veel aandacht voor het welbevinden van een kind, en over hoe je met elkaar omgaat. Niks toetsen en testen, hup de bossen in ­čśë
Intrigerend is de verlofregeling. Sowieso een jaar lang na de geboorte: kleine hummeltjes zijn niet welkom op de opvang! En tot aan de twaalfde verjaardag nog ruim een half jaar per persoon, voor 80% salaris, en nog wat dagen min of meer op eigen rekening. Ouders nemen deze dagen vooral op tijdens de lange zomervakantie.
Maar dan het ‘Vabbar’. VAB staat voor V├ąrd av sjuk Barn, zorg voor ziek kind, ze maken er het werkwoord ‘vabbar’ van. Ieder ouderpaar kan dat 120 dagen per jaar bij ziekte, artsenbezoek, en dergelijke gebruiken. Het wordt heel normaal gevonden dat je je werk opzij zet ten behoeve van je kind. Ook al word je bij je werkgever verwacht voor het afnemen van een examen, het geven van les, het uitvoeren van een operatie: je kind gaat voor, niemand die je scheef aankijkt wanneer je om die reden verzaakt.
Voor (moeder) Karen is dat natuurlijk heerlijk, maar het heeft natuurlijk ook als keerzijde dat (pati├źnt) Karen haar afspraak in het ziekenhuis afgezegd krijgt omdat haar arts een ziek kind heeft.
Even kantelen!
De foto heeft niets met dit verhaal te maken. Het is van het restaurant met het prachtige uitzicht van museum Moderna. Ik was er op zondag, Karen met haar zoontje van 8 maand op maandag. Dus eigenlijk toch ook wel weer een beetje passend….

Dit vind je misschien ook leuk...